Usamljena a mlada i poželjna država Srbija, na atraktivnoj lokaciji u sred Vardarsko-Moravske doline i Koridora 10, puna prirodnih lepota i istorijskih spomenika, bezgranično prijatna i neprijatno bez granica, ovim putem traži dobro stojećeg i moćnog faktora iz sveta, za dugo i sadržajno prijateljstvo i savezništvo.

Od prijatelja Srbije se očekuje da brani njene interese u svetu, da podržava njenu unutrašnju i spoljnu politiku bez rezerve i uzdržanosti, te da, prilikom tih aktivnosti, to ne radi samo iz interesa, već i iz puke simpatije ili bilo kakve veće emocije prema istoriji, kulturi, tradiciji i narodu Srbije. Posebno je važno da podrška može imati bilo kakvog efekta u Savetu Bezbednosti i odnedavno Generalnoj Skupštini Ujedinjenih Nacija, te da podršku uzimaju u obzir i uvažavaju visoko razvijene, dobro naoružane  ili previše zadužene zemlje sveta. Mogućnost uticaja na odluke u Evropskoj Uniji i njenim najvažnijim članicama posebno će se vrednovati kao pozitivan argument u izboru partnera.

Od prijatelja Srbije se očekuje i da ima dovoljno slobodnog novca za pokretanje kapitalnih investicija u proizvodnji, te da njegovu dobru volju ne pomuti činjenica da je za investiranje potrebna dobra veza u političkoj partiji, službama bezbednosti ili kriminalnim strukturama. Budući prijatelj takođe mora da iskaže beskrajno strpljenje u dobijanju potrebnih dozvola, dijalogu sa sindikatima u slučaju preuzimanja propalog preduzeća, te da bude tolerantan na astronomske poreske i socijalne namete. Plasman robe proizvedene u takvim uslovima na inostrana tržišta očekuje se i podrazumeva. Pri otvaranju postrojenja uz prisustvo TV kamera, prijatelj Srbije treba da bude nasmejan u društvu sa političkim rukovodstvom lokalne sredine, političke partije koja kontroliše lokalnu sredinu, državnog rukovodstva koje kontroliše političku partiju, kao i svog ambasadora koji kontroliše sve to zajedno.

U slučaju da prethodno nije moguće, bilo bi poželjno da prijatelj Srbije istu ili možda i čak i veću sumu novca priloži kao donaciju za popunjavanje rupa u  državnom budžetu, novonastalih rupa u finansiranju nevladinog sektora, predvidivih rupa koje će nastati u održavanju kursa dinara, te još većih rupa u poslovanju malobrojnih prezaduženih postoktobarskih privrednih giganata. Poneka donacija za socijalnu i humanitarnu pomoć, rekonstrukciju čega god ili zamenu nečeg što odavno ne radi – takođe dolazi u obzir. Ukoliko, uz sve ovo, budući prijatelj ima i dobre odnose sa MMF i može da utiče na povećanje konstruktivnostu i plodonosnosti njihovih ekonomskih saveta, tim bolje. Pristojno snabdevanje energentima takođe dolazi u obzir, ali uz pristojne cene.

Od prijatelja Srbije se očekuje i vojna pomoć. Ona odmah potrebna odnosi se na naoružavanje i obučavanje raspadom Jugoslavije tehnički, moralno i materijalno oslabljene vojske. Ona najpoželjnija vojna pomoć odnosi se na mogućnost da budući prijatelj Srbije, svojom aktuelnom vojnom snagom i mogućnošću brzog i konkretnog odgovora, spreči pomisao na napad na Srbiju, a u slučaju da prema njoj postoje teritorijalne pretenzije susednih zemalja (međunarodno priznatih ili ne, svejedno) ili tek potreba vazdušne podrške potencijalnim separatističkim ili revolucionarnim snagama. Posebno je  važno jačanje specijalnih jedinica, u slučaju potrebe njihovog sukoba sa istim takvim specijalnim jedinicama u okruženju. Vojna pomoć koja je samo na nivou obećanja ili lepih želja ne dolazi u obzir.

Od prijatelja Srbije se očekuje i da njegovi stanovnici i državljani dolaze u turističke posete Srbiji, bez razlike da li je u pitanju Guča, Egzit, gostoljubivi Bir Fest ili obilaženje srednjovekovnih manastira i gotovo isto toliko starih banja. Kupci koji kupuju na tržištu prijatelja Srbije bi trebalo da imaju sklonost ka malobrojnoj srpskoj robi, bez preteranog ulaženja u finese po pitanju odnosa cene i kvaliteta. Posebno je važno da fudbalski klubovi sa teritorije prijatelja Srbije ne deklasiraju naše učesnike u međunarodnim takmičenjima, bez obzira da li u tim klubovima igraju skupi profesionalci ili jeftini kelneri i automehaničari.

Usamljena, mlada i poželjna Srbija bi, za uzvrat, mogla da ponudi ono malo slobodnog mesta u bankarskom sektoru, preostala i za sada neprivatizovana javna preduzeća i sportske klubove nedefinisanog vlasništva, nešto malo energetskih resursa poljoprivrednog zemljišta i  državnih obveznica, jeftinu radnu snagu zadovoljnu i isplatom zaostalih plata, te veliku količinu mladih stručnjaka spremnih da rade za ili kod budućeg prijatelja i da se nikad više ne vraćaju. Dodatno zaduživanje kod budućeg prijatelja takođe dolazi u obzir, kao i zakazivanje spontane demonstracije podrške ispred ambasade prijateljske zemlje, a bez upotrebe pirotehničkih sredstava. Ukoliko je to baš uslov, da se organizovati i egzibicioni meč tenisera iz prijateljske zemlje sa Novakom Đokovićem, uz eventualnu mogućnost pobede, ali samo kao posledice povrede našeg asa.

Objavljivanje ovog oglasa posledica je saznanja da su dosadašnja prijateljstva bila plod prilično nesrećnih okolnosti, rezultat ad-hok i nesigurnih dogovora, te da su bila utemeljena na naivnosti, neiskustvu ili prevelikim ambicijama onih koji su prijateljstva u ime Srbije stvarali ili obnavljali. Trenutno apsolutno nepostojanje prijatelja i geopolitičkog partnera, globalnog ili regionalnog, stvara potrebu za što bržim odgovorom. U slučaju da stigne makar i samo jedna ponuda ona će biti – sa ogromnim ushćenjem i u sred izborne kampanje – razmotrena od strane trenutnih, a bogami i eventualnih budućih vladajućih struktura.

Oglas traje do daljnjeg.