1. Zato što ionako sve vesti treba da budu besplatno na internetu. To besplatno je pod uslovom da se prethodno za nebesplatne pare kupilo sledeće: telefon ili kompjuter od proizvođača; softver od programera; megabajti od provajdera; i struja od distribucije. Plus sredstvo za smirenje ukoliko nešto od navedenog ne radi.
 2. Zato što se papir za novine pravi od drveća, a drveće je mnogo potrebnije za proizvodnju papira tabloidi. Tabloidi nisu novine, naravno. Već se kupuju na trafici, kao i kondomi. I kao i kondomi, mogu da se nataknu otprilike na isto mesto.
 3. Zato što je ionako sve je danas objavljeno u novinama ono što se juče desilo kao proizvod prekjučerašnjeg razmatranja istraživanja javnog mnjenja, a koje je proizvedeno dan pre toga..
 4. Zato što je stalno neka izborna kampanja, pa se ljudi uglavnom informišu sa bilborda i uz pomoć onih što dolaze na vrata da vide da li si se desilo neko predomišljanje u odnosu na prethodno glasanje. A nije, taman posla i daleko bilo.
 5. Zato što tokom dana uvek možeš da naletiš na bar jednog od onih svojih poznanika koji pouzdano znaju šta se stvarno dešava i spremni su sve to da ti potanko objasne. A ako im platiš piće rado će ti objasniti i zašto se sve to dešava.
 6. Zato što postoji elektronska verzija prethodne osobe, koja se samoobjavljuje na društvenim mrežama i ne moraš da joj platiš piće, jer se nećete nikada sresti, što je čudno – jer stalno pratite.
 7. Zato što postoji relativno besplatna televizija i na njoj relativno informativne emisije, pa ako te baš zanima šta se zaista dešava, ti ono što vidiš na malom ekranu protumačiš naopačke – i to je otprilike to. A ako si naopačke protumačio očigledno podmićenog analitičara – to je onda sigurno to.
 8. Zato što na tom istom malom ekranu postoje i rijalitiji, u kojima doduše ne može da se sazna šta se sve desilo u svetu i kod nas, ali koji sasvim dovoljno govore o tome kakve su dugoročne i nepopravljive posledice svog tog dešavanja.
 9. Zato što je umesto kompletnih novina mnogo pametnije štampati samo njihove naslovne strane, jer je ionako mučno da uzmeš celu novinu, a kad vidiš šta joj je na naslovnoj strani. I ko je sve, i čime, zaslužio tamo da bude.
 10. Zato što novine imaju umrlice, što je zapravo jedina prava istorijska novost. Sve ostalo što se u novinama objavi već se ranije u istoriji desilo. A neko kad umre, umro je prvi put. I poslednji, naravno.
 11. Zato što su novine slab biznis za novopečene poslovne preduzimatelje, jerbo je na novnama ne mogu da se obezbede i praunuci. A pogotovo se novinski biznis ne isplati ako novine pišu o načinu kako se praunuci, generalno, obezbeđuju.
 12. Zato što kad imaš novine u rukama, ne možeš da oblačiš pelene na poslu. Ili da nosiš transparent na mitingu. Ili da botuješ po internetu. Ili da držiš partijsku knjižicu u jednoj i rešenje o zapošljavanju u drugoj ruci. Ili da aplaudiraš starom ili novom Vođi. Ili i jednom i drugom istovremeno, ako je neka tranzicija vlasti u toku.
 13. Zato što u novinama, ako išta valjaju, ne piše kako će čitaocu biti dobro za pet, najviše šest godina, već kako mu je sada.
 14. Zato što novine, ako išta valjaju, koriste Izvor iz Službe samo kad Izvor više nije u Službi.
 15. Zato što novine, ako išta valjaju, imaju novinare. A kome to uopšte više treba, sad kad nam ni evolucija više ne treba?
 16. Zato što novine žive duže od svake vlasti. A to ni jednoj vlasti, ni sadašnjoj ni bivšoj, nije drago da čuje.
 17. Zato što samo u novinama možeš da pročitaš sve gore navedenog, mada ne nužno i u sledećem broju.

 

Jer sledećeg broja možda više neće ni biti.